Het theater in een modern concert jasje

Het theater in een modern concert jasje

Wanneer je naar het theater gaat om te kijken naar een musicalvoorstelling of toneelstuk wordt er veel gebruikgemaakt van muziek.

Er wordt gezongen en vaak ook gedanst. Men vertelt jou als kijker en luisteraar een verhaal. Door de toevoeging van de muziek komt het verhaal tot leven. Vaak kun je vanuit je stoel zien waar de band of het orkest zich bevindt.

Maar soms hoor je muziek en zie je geen band of orkest. Er zit dus niemand achter een piano of drumstel. Hoe kan dat? En waarom zie je geen grote vleugel, maar hoor je wel een piano? Dat komt omdat in het theater verschillende muziekinstrumenten worden gebruikt.

Die zijn soms moderner dan de wel bekende en alom geliefde grote grand piano of de piano in zijn kleinere vorm.

Akoestische geluiden in een modern jasje

In het theater wordt vaak gebruikgemaakt van een digitale piano. Een digitale piano maakt eigenlijk hetzelfde geluid als de akoestische piano.

Zoals bijvoorbeeld die grote vleugel. Door allerlei hedendaagse technieken klinkt deze piano nagenoeg hetzelfde. Maar het voordeel is dat hij veel minder ruimte in beslag neemt.

Zo heeft hij geen grote klankkast nodig of ruimte voor de snaren. Daardoor is deze makkelijker in een klein hoekje te plaatsen wanneer de artiest of de performer het gehele podium of misschien zelfs de hele zaal nodig heeft. Het enige wat je nodig hebt om de digitale piano te kunnen bespelen, is een stopcontact.

En de handigheid om de piano te kunnen bespelen natuurlijk, want die toetsen bewegen niet vanzelf.

De alles in een oplossing

In het theater gebruiken de artiesten ook de synthesizer. Hoewel ze op elkaar lijken, zijn de synthesizer en de digitale piano wel degelijk twee verschillende instrumenten.

Een synthesizer heeft buiten het geluid van een piano, wat lang na lange na niet hetzelfde klinkt als een akoestische piano, diverse andere muziekinstrumenten en geluidseffecten geprogrammeerd in zijn database.

Daardoor wordt de synthesizer soms ingezet wanneer er minder ruimte is voor een band of orkest, maar vooral wanneer er gebruik wordt gemaakt van geluidseffecten. Denk bijvoorbeeld aan een show van een komiek.

Deze effecten zijn vaak ook te programmeren in het geheugen van het instrument waardoor je dus als een soort onemanshow kunt optreden.

Authentiek blijft betoveren

Door de huidige technieken en de optie om te programmeren zijn de mogelijkheden voor de artiesten eindeloos en kan er in een voorstelling net dat beetje meer gegeven worden.

Desondanks is de kans groot dat je de piano wel hoort maar dat het geluid wordt geproduceerd door een digitaal broertje.

Hoewel er in het theater ook gebruik wordt gemaakt van geluidsbanden of geluidsopnamen gebeurt het gelukkig ook nog dat er gewoon een band of orkest aanwezig is.

Vooral de klassieke concerten worden uiteraard gewoon gespeeld door echte orkestleden en hun waanzinnige instrumenten.

Het echte werk maakt de beleving dan toch net wat magischer.

Leuk om te lezen

Op Theaters in Nederland vindt u een uitgebreid overzicht van alle musicalvoorstellingen die momenteel in het land te zien zijn. Je kunt direct tickets kopen voor een breed scala aan producties, van klassieke stukken tot hedendaagse hits. Elke voorstelling is voorzien van een korte beschrijving en een directe link voor ticketverkoop.

Weet waar je koopt!

Wij benadrukken het belang van het kopen van tickets via betrouwbare bronnen. Onder het motto "Weet waar je koopt, koop je tickets via het theater", het is namelijk belangrijk dat u alleen tickets koopt van websites die betrouwbaar zijn. Let daarbij goed op de beveiligde omgeving. Koopt u tickets via een andere website dan kunt u bij de ingang alsnog geweigerd worden.